Utstyr

Husk på vaskemaskinens totalkostnad gjennom levetiden

0

Det er helt sikker mange som begynner med å sortere vaskemaskiner på pris i nettbutikken, for å så eventuelt fjerne de kandidatene som ikke oppfyller grunnleggende krav til kapasitet. Det er smart å spare penger der det lar seg gjøre, men husk på at vaskemaskiner ikke bare koster penger på kjøpsdagen. Vaskemiddel, strøm og vedlikehold gjennom hele maskinens levetid er også en del av regnestykket.

Redusere strømforbruk og mengde vaskemiddel

En moderne vaskemaskin bruker relativt lite strøm, og det er vasketemperaturen som er helt avgjørende for strømforbruket. Enova estimerer at vask ved 30 grader i snitt tilsvarer bare 0,4 kWh per vask, men 60 grader tilsvarer 1 kWh og 90 grader 1,8 kWh. I mange hjem vaskes en stor del av tøyet på enten 40 eller 60 grader, noe som betyr at det er greit å regne med et gjennomsnittlig strømforbruk på 1 kWh per vask. Det er altså vasketemperaturen som er mer avgjørende enn maskin, men hold likevel øynene åpne for forskjeller i energikarakter.

Mengde vaskemiddel er noe som definitivt har mye å si for den totale vaskekostnaden. Mange nordmenn bruker for mye vaskemiddel, noe som både er unødvendig og dyrt. Vaskeresultatet blir ikke bedre, det kan være mer vaskemiddelsrester igjen i tøyet og dessuten vil det føre til høyere miljøbelastning. Det er selvfølgelig mulig å dosere riktig på egen hånd, men hvis du har dårlig samvittighet for vaskemiddelbruk kan det være smart å vurdere en maskin med automatisk dosering. Det kan faktisk være en vei til rimeligere vask.

Levetid og vedlikehold

Det finnes vaskemaskiner på markedet som er så rimelige at det helt enkelt ikke vil lønne seg å reparere de når garantien og reklamasjonsretten ikke er gyldig lenger. Det er selvfølgelig greit å vurdere vaskemaskin etter hvilken bruk den vil utsettes for, men husk på at en litt dyrere vaskemaskin noen ganger har både mer holdbar konstruksjon og lengre motorgaranti.

Mange muligheter

Previous article

Hvordan fungerer er egentlig en tørketrommel?

Next article

You may also like