Utstyr

3 vitale ting du er nødt til å vite som bileier

0

Å eie bil medfører et stort ansvar. Man må påse at kjøretøyet er forsvarlig å kjøre slik at det ikke skaper fare for en selv og andre trafikanter. Hvis man ikke er i stand til selv å gjøre det, må man så raskt som mulig få bilen til verksted eller servicepunkt for å rette opp eventuelle problemer. Disse indikeres som regel på dashbordet.

Å skifte olje og andre væsker

Bilen er et maskineri som må smøres. Til det behøver du motorolje, servoolje til styring og kjøle- eller frostvæske, og den bør være i riktig farge. Du bør også vite om det du kjøper, er konsentrat eller ferdig utblandet sådan. Bremsene vil òg trenge en god bremsevæske for å fungere optimalt, og i tillegg trenger du selvsagt spylevæske. Det er mange produkter til bilen din, deriblant væsker, du som oftest selv kan kjøpe og spare penger på om du fikser på egenhånd.

Lufttrykk i dekkene

Det meget viktig å sjekke regelmessig om det riktig lufttrykk i dekkene på bilen. Er trykket for høyt, vil dekkene ha mindre friksjon, altså dårligere kontakt med underlaget, hvilket vil øke bremselengden. Er trykket derimot for lavt, vil bremselengden også påvirkes, og dekkene vil utsettes for vesentlig mer slitasje. Hva som er riktig lufttrykk, vil tydelig angis i bilens instruksjonsbok. Dra til nærmeste bensinstasjon eller verksted (eller bruk din egen lufttrykksmåler) hver måned og før hver langtur for å sjekke at trykket er som det skal. 

Når bremsene må skiftes

Det er essensielt at bremsene fungerer optimalt. Ta en titt; du vil lett kunne se dersom det er slitasje. Ellers bør de sjekkes av mekaniker hvis du hører vedvarende lyder av skingring e.l., hvis bremsepedalen vibrerer, hvis bilen dreier mot én side ved bremsing eller bare om bremsene ikke gir like god effekt som før. 

De små detaljene du må være klar over når du pusser opp kjøkkenet

Previous article

3 grunner til å mørklegge soverommet

Next article

You may also like