I mange norske boliger finnes det peis eller noen annen type vedovn. Oppvarming med ved kan være et komplement til andre oppvarmingskilder, samtidig som det er få moderne boliger der vedfyring er den primære varmekilden. Derfor kan det være utfordrende å estimere hvor mye ved du egentlig trenger å handle inn før vinterkulden senker seg.
Ulike behov og bruksmønster
Det er mulig å kjøpe ved i mange ulike størrelser sekker, i tillegg til på pall eller direkte i «løsvekt» fra noen forhandlere. Det kan være relativt store forskjeller på pris per liter ved, men det er også viktig ikke å se seg blind på enhetsprisen. Egne behov og forventet forbruk må være utgangspunktet, ellers risikerer du å sitte igjen med store mengde ved som ikke vil bli brukt.
Det kan være smart å ta utgangspunkt i hvor mange ganger i uken dere vanligvis fyrer med ved gjennom fyringssesongen, og så gange opp med omtrentlig mengde ved dere bruker hver gang og antall uker dere fyrer gjennom vinteren. Selvfølgelig er det flere usikre variabler knyttet til for eksempel værforhold, men du vil få gode pekepinner om behov for ved på denne måten.
Hva med prisen per kWh eller annen energienhet?
Det er mulig å regne ut omtrent hvor mye vedfyring koster per kWh eller annen energienhet. Faktorer som kWh per kg ved, fuktinnhold, virkningsgrad i peisen og lignende påvirker sluttresultatet. I og med at det kan være store forskjeller mellom ulike situasjoner, ikke minst når det gjelder virkningsgrad, kan resultatene bli vidt forskjellige, men har det noe å si?
For vanlige privatpersoner vil prisen per kWh for vedfyring tilnærmet alltid være høyere enn andre oppvarmingskilder – særlig med tanke på den såkalte strømstøtten. Denne særnorske ordningen lager et relativt fast øvre «tak» for strømprisen, derfor kan det være fornuftig å prøve å være litt moderat når du handler inn ved i år.