Diverse

God ventilasjon er avgjørende for både bolig og mennesker

0

Moderne norske boliger bygges i henhold til strenge regler, forskrifter og standarder. Det gjelder både selve konstruksjoner, isolasjon, det elektriske anlegget, brannsikkerhet og ventilasjon. Det stilles krav til såkalt balansert ventilasjon i nye boliger, noe som også påvirker hva boligeiere må gjøre av vedlikehold.

Slik fungerer balansert ventilasjon

I utgangspunktet er balansert ventilasjon et enkelt konsept. Et ventilasjonsanlegg henter luft fra omgivelsene, filtrere og varmer den, før den distribueres i boligen. Samtidig fjerner systemet tilsvarende mengde luft fra boligen, derav navnet balansert ventilasjon.

Systemet er tilnærmet vedlikeholdsfritt, det eneste du trenger å huske på er å skifte filter med jevne mellomrom. Heldigvis finnes det både filter til Villavent & Systemair, sammen med de andre ledende produsentene, å kjøpe på nett. Det betyr at du kan få Systemair-filter i posten etter få dager. Intervallene for filterbytte vil variere mellom forskjellige modeller, se ventilasjonens brukerveiledning.

Balansert ventilasjon bygger på at det aller meste av tilførsel og fjerning av luft skjer via ventilasjonsaggregatet, det betyr også at det er greit å begrense tradisjonell lufting med åpne vinduer.

Viktigheten av et godt inneklima

De aller fleste konstruksjoner i en bolig trives best ved normal temperatur og luftfuktighet. Det er særlig kombinasjonen høy luftfuktighet og lav temperatur som i noen tilfeller vil kunne skape grobunn for både mugg, sopp og andre problemer. Dessuten vil et fuktig og kaldt rom oppleves som rått og lite behagelig å oppholde seg i.

Til syvende og sist er det jo nemlig menneskene i huset som er den viktigste faktoren. Bygningsmessige utfordringer, som for eksempel mugg eller utettheter som slipper inn mye forurensninger, vil skape et dårlig inneklima. Det kan igjen medføre en rekke forskjellige helseplager, inkludert allergier. Derfor er det også viktig å følge med på ventilasjonssystemet i boligen med jevne mellomrom. Å skifte filter er en rimelig investering i både boligens verdi og egen helse.

På tide med en oppgradering for sengen?

Previous article

Snart er sommeren her – still godt forberedt til spennende vannaktiviteter

Next article

You may also like

More in Diverse